İçeriğe geç
TR EN
Doktor girişi Ücretsiz kaydol
Tıp öğrencileri · Klinik beceriler · Dönem 4–6

Glasgow Koma Skalası (GKS)

Glasgow Koma Skalası, bilinç düzeyini göz açma (1–4), sözel yanıt (1–5) ve motor yanıt (1–6) üzerinden değerlendiren ölçektir; toplam puan 3 ile 15 arasındadır. Kafa travmasında hafif (13–15), orta (9–12) ve ağır (8 ve altı) olarak sınıflama yapılır.

Ders
Klinik beceriler
Dönem
Dönem 4–6
TUS bölümü
Klinik Tıp Bilimleri
İngilizcesi
Glasgow Coma Scale

Puanlama

PuanGöz açma (E)Sözel yanıt (V)Motor yanıt (M)
6——Emirlere uyar
5—OryanteAğrıyı lokalize eder
4SpontanKonfüzeAğrıdan çeker (normal fleksiyon)
3SesleUygunsuz kelimelerAnormal fleksiyon (dekortike)
2AğrıylaAnlamsız seslerEkstansiyon (deserebre)
1YokYokYok

Klinik kullanım

  • GKS 8 ve altı genellikle hava yolu koruması (entübasyon) gerektirir.
  • Puan bileşenleriyle birlikte yazılmalıdır (örneğin E3V4M5 = 12).
  • Entübe hastada sözel yanıt değerlendirilemez ve “T” ile belirtilir.
  • Motor yanıt prognozu en iyi öngören bileşendir.

Sınavda nasıl sorulur? TUS tarzı sorular

Komite sınavları ve TUS’ta bu konunun sorulduğu tarzda özgün sorular. Önce cevabı kendin düşün.

Soru 1: Glasgow Koma Skalasında en düşük ve en yüksek puan kaçtır?Cevap: En düşük 3, en yüksek 15.
Soru 2: Dekortike postür GKS motor yanıtında kaç puandır?Cevap: 3 puan (anormal fleksiyon).
Soru 3: Kafa travmasında ağır yaralanmanın GKS sınırı nedir?Cevap: 8 ve altı.

Klinik beceriler: çoktan seçmeli TUS soruları → Deneme sınavı

Klinik bağlantı: ilgili hastalıklar

Hastalık sayfalarının altındaki “Klinik özet” bölümlerinde tanı, ayırıcı tanı ve TUS soruları bulunur.

İlgili konular

Tıp sözlüğünde

Standart tıp ders kitapları ve güncel uluslararası kılavuzlar esas alınarak hazırlanmıştır. Son güncelleme: . Hata bildirmek için: iletişim.

Bu sayfa tıp öğrencileri için eğitim amaçlı bir özettir; ders kitabı ve güncel kılavuzların yerini tutmaz. Hasta için tanı ya da tedavi önerisi değildir.